Клуб 5*
0
0,00 ден.
Losd fsdf sd
Нема производи во вашата кошничка.

Нашата политика за колачиња (cookies)

Општо

Ви благодариме што посетивте една од следниве Студио Модерна Дооел Скопје, Костурски Херои бр.38, Скопје Македонија (“Студио Модерна”) веб-страници:

Оваа политика за колачиња важи за сите Студио Модерна Веб-страници. Со користење на Студио Модерна Веб-страниците вие се согласувате со оваа полиса преку разгледување на Веб-страната или со давање на експлицитна согласност, кој и да е случајот.

Студио Модерна го задржува правото да ја надополни оваа Политика за Колачиња во кое било време. Која било ревизија на постоечките колачиња ќе биде додадена во најкраток можен рок. Ви препорачуваме да ја проверите оваа страница што е можно поскоро.

Што се колачиња (cookies)?

Колачиња (cookies) се текстуални фајлови кои се складираат на корисничкиот уред при посета на Веб-страници. Кога Веб страната ќе биде повторно посетена, Студио Модерна има пристап до таа содржина на вашиот уред, складирана преку колачињата.

Со помош на колачињата Студио Модерна нуди подобра и кориснички поефективна и персонализирана функционалност и прикажување на Веб-страниците (функционални колачиња), додека истовремено тие му помагаат на провајдерот да ги анализира корисниците, посетувањата со најавување (за аналитички цели) и за поефикасно рекламирање (маркетинг цели).

Студио Модерна на својата веб-страница користи сопствени колачиња (“first party cookies”), но исто така им дозволува и на останати трети лица да инсталираат сопствени колачиња (“third party cookies”) на уредот на корисникот. Со неговата согласност, корисникот се согласува на употребата на колачињата од страна на Студио Модерна и трети лица.

Бидејќи ние постојано се стремиме да ви го овозможиме најдоброто можно корисничко искуство, нашите веб страници функционираат оптимално кога колачињата се дозволени на вашиот уред. На овој начин ние можеме да ве препознаеме кога ќе се вратите на нашата веб страна, додека колачињата ни помагаат да ги препознаеме и поправиме грешките, правејќи ја вашата посета побрза и персонализирана. Дополнителни информации ќе бидат снимени само доколку вие се согласите со тоа, на пример со внесување на податоци при нарачка на производ или при регистрација/најава.

Колачиња (cookies)не се...

 • Наменети за шпионирање на корисници и НЕ следат сè што корисникот прави
 • Малициозни кодови или вируси
 • Поврзани со несакани пораки
 • Способни да ги следат командите на вашата тастатура (не ги снимаат/помнат вашите лозинки)
 • Наменети се строго и ексклузивно за маркетинг цели

Типови на колачиња (cookies) кои се користат на Студио Модерна Веб-страниците

На веб-страницата на Студио Модерна ние користиме различни типови на колачиња. Колачињата може да варираат зависно од нивната функционалност, должината на нивната валидност и страницата која ги инсталира.

Неопходни

Функционални Колачиња се оние кои се неопходно строго за оперирање на Веб-страницата. Без овие колачиња, Веб-страницата нема да функционира правилно. Според ова, ние не ја бараме вашата специфична согласност за тие колачиња.

КомпанијаИмеВреметраењеОписСобраните податоци
Silverpop Systems Inc. VIEW 3 години Го користи Silverpop маркетинг автоматизацијата софтверот за имплементирање на формулар за барање на каталог. Овие колачиња се важни за основните операции на веб страницата. подржувајќи важни функционалности како купувачки кошнички и техничките операции на веб страницата за да обезбеди дека ќе работи како што би очекувале.
Silverpop Systems Inc. JSESSIONID Сесија Зачувува сесија информации додека посетувате веб страница, поднесено од Microsoft's ASP.NET Апликацијата, рамка за градење веб страници Овие колачиња се важни за основните операции на веб страницата. подржувајќи важни функционалности како купувачки кошнички и техничките операции на веб страницата за да обезбеди дека ќе работи како што би очекувале.
Studio Moderna d.o.o. PHPSESSID Сесија Сесија колаче за оние делови од нашиот сајт кои се базирани на PHP јазикот за програмирање. Неколку делови од нашите веб страници се базирани на различни програмски јазици, така што обично инсталираме повеќе од едно сесија колаче. Овие колачиња се важни за основните операции на веб страницата. подржувајќи важни функционалности како купувачки кошнички и техничките операции на веб страницата за да обезбеди дека ќе работи како што би очекувале.
Studio Moderna d.o.o. store 1 година Колаче кое ви овозможува да ја видите согласноста во точниот јазик на корисникот на веб сајтот. Овие колачиња се важни за основните операции на веб страницата. подржувајќи важни функционалности како купувачки кошнички и техничките операции на веб страницата за да обезбеди дека ќе работи како што би очекувале.
Studio Moderna d.o.o. disableCookies 20 години Колаче кое снима информации дека корисникот оневозможил колачиња на неговиот пребарувач. Овие колачиња се важни за основните операции на веб страницата. подржувајќи важни функционалности како купувачки кошнички и техничките операции на веб страницата за да обезбеди дека ќе работи како што би очекувале.
Studio Moderna d.o.o. SmSplitCartActive 30 дена Колаче кое препознава или користи тест верзија на веб страница каде има неколку разлини странциа формати за тестирање. Овие колачиња се важни за основните операции на веб страницата. подржувајќи важни функционалности како купувачки кошнички и техничките операции на веб страницата за да обезбеди дека ќе работи како што би очекувале.
Studio Moderna d.o.o. SmSplitCartTmp 30 дена Колаче кое се користи во процесот на тестирање неколку различни форми на веб странци. Овие колачиња се важни за основните операции на веб страницата. подржувајќи важни функционалности како купувачки кошнички и техничките операции на веб страницата за да обезбеди дека ќе работи како што би очекувале.
Studio Moderna d.o.o. socialquote 30 дена Колаче за ако корисникот ја напушти количката и потоа се врати на страницата преку социјална мрежаи и ја отвори кошничката- ја има истата содржина на кошничка која ја имал претходно. Овие колачиња се важни за основните операции на веб страницата. подржувајќи важни функционалности како купувачки кошнички и техничките операции на веб страницата за да обезбеди дека ќе работи како што би очекувале.
Studio Moderna d.o.o. cookieConfirmed Трајно Колаче кое ја снима корисничката согласност за употреба на колачиња на страницата. Овие колачиња се важни за основните операции на веб страницата. подржувајќи важни функционалности како купувачки кошнички и техничките операции на веб страницата за да обезбеди дека ќе работи како што би очекувале.
Studio Moderna.d.o.o. new_session Сесија Додатно системско колаче кое препознава различни сесии. Препознавањето и одделувањето на сесиите е неопходно за аналитички и функционални намени. Овие колачиња се важни за основните операции на веб страницата. подржувајќи важни функционалности како купувачки кошнички и техничките операции на веб страницата за да обезбеди дека ќе работи како што би очекувале.
Studio Moderna.d.o.o. frontend 7 дена Корисничко идентификационо колаче Овие колачиња се важни за основните операции на веб страницата. подржувајќи важни функционалности како купувачки кошнички и техничките операции на веб страницата за да обезбеди дека ќе работи како што би очекувале.

Функционални колачиња

Се оние колачиња кои го подобруваат искуството на клиентот на Веб-страницата, но сепак активна согласност е неопходна за овие колачиња да бидат инсталирани на вашиот компјутер.

КомпанијаИмеВреметраењеОписСобраните податоци
Klick2Contact EU Ltd sliderk2c_stayClosed Сесија Колаче кое дефинира дека корисникот го затворил банерот- реклама за that defines that the user has closed the Klick2call функцијата и не се прикажува повеќе Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Pimcore SmExtFloater[#], SmExtFloater[][visitTime], SmExtFloater[ID] Различно Функционално колаче кое ги менаџира лебдечките банери на веб страницата. Колачето памти само дали или не банерот е прикажан и кој дисплеј треба да биде прикажан Овие колачиња се важни за основните операции на веб страницата. подржувајќи важни функционалности како купувачки кошнички и техничките операции на веб страницата за да обезбеди дека ќе работи како што би очекувале.
Studio Moderna.d.o.o. email 1 година Колаче кое ги помни вашите email адреси за пополнување на онлајн форми кога купувате и се логирате на нашата страница. Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Tawk.to TawkConnectionTime Сесија Колаче поставено од Tawk.to Live Chat кое ни ја овозможува чат комуникацијата помеѓу операторот и корисникот. Овие колачиња ни помагаат да ги детектираме основните информации за нашите корисници на пр. страната која моментално ја разгледуваат, јазикот на нивниот пребарувач и нивната IP адреса.
Tawk.to __cfduid 1 година Ни овозможува да им помогнеме со најдобрите информации за тоа како да ги решат своите проблеми или да им одговориме на нивните прашања преку чат аплиакција во живо. Овие колачиња исто така помагаат за генерирање на статистика за однесувањето на нашите корисници на нашите страници, кое ни дозволува да изградиме сајт кој ги задоволува нивните потреби. Овие колачиња ни помагаат да ги детектираме основните информации за нашите корисници на пр. страната која моментално ја разгледуваат, јазикот на нивниот пребарувач и нивната IP адреса.
Tawk.to ss 1 година Ни овозможува да им помогнеме со најдобрите информации за тоа како да ги решат своите проблеми или да им одговориме на нивните прашања преку чат аплиакција во живо. Овие колачиња исто така помагаат за генерирање на статистика за однесувањето на нашите корисници на нашите страници, кое ни дозволува да изградиме сајт кој ги задоволува нивните потреби. Овие колачиња ни помагаат да ги детектираме основните информации за нашите корисници на пр. страната која моментално ја разгледуваат, јазикот на нивниот пребарувач и нивната IP адреса.
Tawk.to tawkUUID 11 години Ни овозможува да им помогнеме со најдобрите информации за тоа како да ги решат своите проблеми или да им одговориме на нивните прашања преку чат аплиакција во живо. Овие колачиња исто така помагаат за генерирање на статистика за однесувањето на нашите корисници на нашите страници, кое ни дозволува да изградиме сајт кој ги задоволува нивните потреби. Овие колачиња ни помагаат да ги детектираме основните информации за нашите корисници на пр. страната која моментално ја разгледуваат, јазикот на нивниот пребарувач и нивната IP адреса.
Tawk.to Tawk_[#] 12 години Колаче поставено од Tawk.to Live Chat кое го разликува чатот помеѓу операторот и корисникот. Овие колачиња ни помагаат да ги детектираме основните информации за нашите корисници на пр. страната која моментално ја разгледуваат, јазикот на нивниот пребарувач и нивната IP адреса.

Аналитички

First Party Аналитичките Колачиња и Third Party Аналитичките колачиња, се во согласност со следните критериуми:

 • Договор склучен со третото лице, кој обезбедува дека содржината/информациите кои ќе бидат собрани ќе бидат искористени само за намената на Студио Модерна анализите;
 • Анонимност на содржината/информациите. За вакви аналитички колачиња, согласност не е потребна; како и да е, корисникот на Веб-страницата може да ја оневозможи нивната употреба.
КомпанијаИмеВреметраењеОписСобраните податоци
Google Analytics, Google Inc. _ga 2 години Посебен идентификувач доделен на секој пребарувач да ја следи корисничката интеракција со веб страницата Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Google Analytics, Google Inc. _gid Сесија Регистрира посебно ID кое се користи за генерирање статистички информации на тоа како посетителот ја користи веб страницата Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Google Inc. _gat_UA-[#] Сесија Колачето го ограничува бројот на барања направени од Google. Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Google Inc. _dc_gtm_UA-[#] Сесија Аналитичко колаче за Google сервиси Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Google Inc. CONSENT 21 година Колаче кое ја снима корисничката согласност за користење на конкретниот домен Идентификувачки или посебни информации може да бидат собрани. Анонимните информации може да бидат споделени со трети лица.
Google Inc. DV Сесија Колаче кое ја следи корисничката употреба на веб страници кои имаат Google приклучоци (plug-ins) Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Google Inc. 1P_JAR 1 месец Овие колачиња се користат за собирање веб страници статистика и да следат стапки на конверзија Идентификувачки или посебни информации може да бидат собрани. Анонимните информации може да бидат споделени со трети лица.
Silverpop Systems Inc. com.silverpop.iMAWebCookie 1000 денови 1st party (прво лице) аналитичко колаче, кое собира информации на е-вести извештаи. Добиени мејлови пратени од нашиот систем итн. Информација која е добиена преку колачето не е достапна на трето лице/компанија и е за интерна употреба.
Silverpop Systems Inc. com.silverpop.iMA.page_visit 20 минути 1st party (прво лице) аналитичко колаче кое агрегира посети на секоја индивидуална суб-страница на нашата веб страница. Информација која е добиена преку колачето не е достапна на трето лице/компанија и е за интерна употреба.
Silverpop Systems Inc. com.silverpop.iMA.session 20 минути 1st party (прво лице) аналитичко колаче, кое се инсталира на почетокот на сесијата и агрегирано, снима посети на страници со секоја сесија Информација која е добиена преку колачето не е достапна на трето лице/компанија и е за интерна употреба.
Studio Moderna d.o.o. ts_event_cex Сесија Колаче кое снима кој извор (кампања, канал, партнер) доаѓа да го посети нашиот сајт. Колачето го снима само изворот на секоја посета, без посебни информации за посетителот. Лимитирана содржина може да биде собрана
Studio Moderna d.o.o. smtos 1 година Колаче кое следи колку време корисникот поминал на веб сајтот во форма на вредност. Лимитирана содржина може да биде собрана
Studio Moderna d.o.o. personalid 1 година Аналитичко колаче кое му доделува на секој посетител идентификационен број на почетоткот на неговата посета на нашиот веб сајт. Лимитирана содржина може да биде собрана
Studio Moderna d.o.o. med 1 година Колаче кое снима преку кој канал корисникот дошол на нашата страница- мејл, банери реклами, спонзорирани постови итн. Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Studio Moderna d.o.o. src Сесија Интерно аналитичко колаче кое го снима изворот на доаѓање на корисникот на одреден дел од нашиот сајт. Ова колаче собира содржина агрегирана и не прави разлика меѓу поедини корисници. Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Studio Moderna d.o.o. ts_event_referrer Сесија Колаче кое снима кој преку кој извор (кампања, канал, партнер) посетителот доаѓа да го посети нашиот сајт. Колачето го снима само изворот на секоја посета, без посебни информации за посетителот. Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Studio Moderna d.o.o. ts_event_src Сесија Колаче кое снима кој преку кој извор (кампања, канал, партнер) посетителот доаѓа да го посети нашиот сајт. Колачето го снима само изворот на секоја посета, без посебни информации за посетителот. Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Studio Moderna d.o.o. referrer 3 месеци Колаче кое снима кој преку кој извор (кампања, канал, партнер) посетителот доаѓа да го посети нашиот сајт. Колачето го снима само изворот на секоја посета, без посебни информации за посетителот. Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Studio Moderna.d.o.o. __sreff Сесија Колаче кое содржи информации за посетените веб страници и времето кое корисниците го минуваат на сајтот. Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Studio Moderna.d.o.o. cex 1 година Колачето го идентификува изворот од кој посетителот дошол во случај на Facebook, или слични кампањи Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Studio Moderna.d.o.o. __reff 30 дена Колаче за следење на изворот кога менувате веб страници. Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана

Додатно, Студио Модерна употребува Third Party Аналитички колачиња кои бараат активна согласност преку некаква акција на Веб-страницата (употреба на Веб страницата) од страна на корисникот.

КомпанијаИмеВреметраењеОписСобраните податоци
Issuu Inc. __qca 1 година Собира анонимни информации на корисничките посети на веб страницата, како број на посети, средно време поминато на веб страницата и кои страници биле отворани со намера за генерирање извештаи за оптимизирање на содржината на веб страната. Идентификувачки или посебни информации може да бидат собрани. Анонимните информации може да бидат споделени со трети лица.
Issuu Inc. iutk 10 години Колаче поставено од Issuu, го овозможува прикажувањето на интерактивни публикации и следење на статистиката за сервираната содржина. Идентификувачки или посебни информации може да бидат собрани. Анонимните информации може да бидат споделени со трети лица.

Кориснички преференци

За овие колачиња, експлицитна согласност од корисникот е неопходна.

КомпанијаИмеВреметраењеОписСобраните податоци
Google Inc. OTZ 1 година Складира кориснички преференци и информации при разгледување страници вградени со согласност од Google Maps. Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Google Inc. SNID 6 месеци Се користи од Google за складирање кориснички преференци и информации за Google maps. Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Google Inc. NID 6 месеци Складира кориснички преференци и информации кога разгледувате страници вградени со согласност од Google Maps. Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана

Маркетинг колачиња и Приклучоци за Социјални Медиуми

 • Маркетинг колачиња: за овие колачиња, експлицитна согласност од корисникот е неопходна. Освен во случајот на Трети Лица (Third Party) Маркетинг Колачиња од Социјални Медиуми, каде согласноста им се дава на Социјалните Медиуми.
 • Приклучоци за Социјални Медиуми: им ги овозможуваат на корисниците сите функционалностите кои ги нудат социјалните медиуми, а се во согласност со мислењето на Комисиите на ЕУ за исклучоците при согласност. Како и да е, Студио Модерна има воспоставено дека за да би тие исклучоци биле дозволени, корисникот мора да биде најавен на некој социјален медиум, а во спротивен случај- експлицитна согласност е неопходна. Во случај да корисникот ја забрани употребата на такви колачиња на соодветните Социјални Медиуми, таквите Колачиња нема да бидат прикачени.
КомпанијаИмеВреметраењеОписСобраните податоци
DoubleClick, Google Inc. DSID 14 дена Колаче кое се користи за да се поврзе вашата активност на уредите ако претходно сте се најавиле на вашата Гугл сметка преку друг уред. Идентификувачки или посебни информации може да бидат собрани. Анонимните информации може да бидат споделени со трети лица.
DoubleClick, Google Inc. id 2 години Содржи уникатен код да одреди која реклама се прикажала на кој уред, од страна на a unique code to determine Google Inc. Адвертајзинк платформата DoubleClick. Овозможува мониторинг на ефективноста на рекламите и овозможува да се порелевантни за корисникот. Идентификувачки или посебни информации може да бидат собрани. Анонимните информации може да бидат споделени со трети лица.
DoubleClick, Google Inc. IDE 2 години Содржи уникатен код да одреди која реклама се прикажала на кој уред, од страна на a unique code to determine Google Inc. Адвертајзинк платформата DoubleClick. Овозможува мониторинг на ефективноста на рекламите и овозможува да се порелевантни за корисникот. Идентификувачки или посебни информации може да бидат собрани. Анонимните информации може да бидат споделени со трети лица.
DoubleClick, Google Inc. test_cookie Сесија Тестира дали пребарувачот на корисникот подржува колачиња, од страна на Google Inc. Адвертајзинг платформата DoubleClick. Идентификувачки или посебни информации може да бидат собрани. Анонимните информации може да бидат споделени со трети лица.
Facebook Inc. fr 3 месеци Користено од Фејбук да овозможи неколку адвертајзинг услуги, вклучувајќи понуди во вистинско време од трети лица - Facebook Like копче колаче Лично идентификувачки информации кои може да бидат собрани и користени да се прикаже таргетиран адвертајзинг и/или за споделување податоци со трети лица за истата цел.
Facebook Inc. sb 18 месеци Facebook социјална мрежа колаче кое дозволува рекламирање - Facebook Like копче колаче Лично идентификувачки информации кои може да бидат собрани и користени да се прикаже таргетиран адвертајзинг и/или за споделување податоци со трети лица за истата цел.
Facebook Inc. c_user 2 месеци Facebook колаче кое ве препознава како корисник - Facebook Like копче колаче Лично идентификувачки информации кои може да бидат собрани и користени да се прикаже таргетиран адвертајзинг и/или за споделување податоци со трети лица за истата цел.
Facebook Inc. xs 2 месеци Facebook социјална мрежа колаче кое идентификува корисник. Апликација или страна- Facebook Like копче колаче Лично идентификувачки информации кои може да бидат собрани и користени да се прикаже таргетиран адвертајзинг и/или за споделување податоци со трети лица за истата цел.
Facebook Inc. datr 2 години Facebook колаче кое ве препознава како корисник - Facebook Like копче колаче Лично идентификувачки информации кои може да бидат собрани и користени да се прикаже таргетиран адвертајзинг и/или за споделување податоци со трети лица за истата цел.
Facebook Inc. csm 1 месец A Facebook социјална мрежа колаче кое ви дозволува да го коритите 'Facebook chat' - Facebook Like копче колаче Идентификувачки или посебни информации може да бидат собрани. Анонимните информации може да бидат споделени со трети лица.
Facebook Inc. lu 2 години Facebook колаче кое ви дозволува да се вклучите на јавни компјутери - Facebook Like копче колаче Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
Facebook Inc. p Сесија Функционално колаче за Facebook - Facebook Like копче колаче Идентификувачки или посебни информации може да бидат собрани. Анонимните информации може да бидат споделени со трети лица.
Facebook Inc. presence Сесија A Facebook социјална мрежа колаче кое ви дозволува да го коритите 'Facebook chat' - Facebook Like копче колаче Идентификувачки или посебни информации може да бидат собрани. Анонимните информации може да бидат споделени со трети лица.
Facebook Inc. wd Сесија Facebook социјална мрежа колаче кое го приспособува дисплејот на големината на страницата на вашиот екран - Facebook Like копче колаче Лимитирана идентификациона содржина може да биде собрана
ShareThis Inc. __stid 1 година Намерата му е да ги спои Корисникот со субјектот на интерес базирано на содржината која Корисникот ја посетува, конзумира и ја споделува додека пребарува. Лично идентификувачки информации кои може да бидат собрани и користени да се прикаже таргетиран адвертајзинг и/или за споделување податоци со трети лица за истата цел.
ShareThis Inc. __sharethis_cookie_test__ 9 месеци Колаче кое ја надгледува "click-stream" активноста, на пример, веб страници посетени и навигирани и времето поминато на страницата. Лично идентификувачки информации кои може да бидат собрани и користени да се прикаже таргетиран адвертајзинг и/или за споделување податоци со трети лица за истата цел.
ShareThis Inc. _unam 9 месеци Колаче кое ја надгледува "click-stream" активноста, на пример, веб страници посетени и навигирани и времето поминато на страницата. Лично идентификувачки информации кои може да бидат собрани и користени да се прикаже таргетиран адвертајзинг и/или за споделување податоци со трети лица за истата цел.
Softcube.com sc 2 години Клиент id. Ова колаче моментално се разгледува и се одредува неговата намена. Штом е завршено, описот ќе биде соодветно надополнет.
Softcube.com scCart 1 година Се користи за следење на купувањето после додавање во кошничката. Ова колаче моментално се разгледува и се одредува неговата намена. Штом е завршено, описот ќе биде соодветно надополнет.
Youtube, Google Inc. ysc Сесија Регистрира посебно ID за зачувување на статистиките од кои видеа на YouTube корисникот гледал. Лично идентификувачки информации кои може да бидат собрани и користени да се прикаже таргетиран адвертајзинг и/или за споделување податоци со трети лица за истата цел.
Youtube, Google Inc. CONSENT 21 година Колаче кое ја снима корисничката согласност за користење на моменталниот домен Лично идентификувачки информации кои може да бидат собрани и користени да се прикаже таргетиран адвертајзинг и/или за споделување податоци со трети лица за истата цел.ird parties for the same purpose.
Youtube, Google Inc. visitor_info1_live 8 месеци Youtube веб базирано колаче кое ја евалуира брзината на Интернет конекцијата на корисникот. Лично идентификувачки информации кои може да бидат собрани и користени да се прикаже таргетиран адвертајзинг и/или за споделување податоци со трети лица за истата цел.
Youtube, Google Inc. PREF 8 месеци Регистрира посебно ID кое се користи од Google за да одржува статистика за тоа како посетителот ги користи YouTube видеата низ различни веб страници. Лично идентификувачки информации кои може да бидат собрани и користени да се прикаже таргетиран адвертајзинг и/или за споделување податоци со трети лица за истата цел.

Менаџирање на дозволите за колачиња (cookies)

Одлуката дали ќе им дозволите на Веб-страниците употребата на колачиња е комплетно во ваши раце, но мора да се забележи дека страницата функционира оптимално само доколку колачињата на вашиот пребарувач или веб-страница се дозволени.

Доколку сакате да ги оневозможите колачињата, можете истото да го направите во налогодувањата за приватност. Како и да е, дури и доколку ги оневозможите колачињата, ова нема да влијае на неопходните колачиња кои се потребни за функционирање на веб-страницата.

Привремено оневозможување на колачињата

 • Mozilla Firefox
  Употребете ја опцијата »Private Browsing«. Прво, притиснете »Alt«. Ова го отвора менито од кое избирате »Tools« кликнувате »Private Browsing« или ја притискате комбинацијата »Ctrl + Shift + P«.
 • Google Chrome
  Употребете ја опцијата »New Incognito Window«. Тука можете да активирате нов прозорец со комбинацијата »Ctrl + Shift + N«.
 • Internet Explorer
  Со опцијата именувана »InPrivate« можете да пребарувате без да оставите траги. Прво, притиснете »Alt« во пребарувачот. Ова го отвара менито, од кое бирате »Tools« кликнувате »Browsing InPrivate« или ја притискате комбинацијата »Ctrl + Shift + P«.
 • Apple Safari
  Кликнете на »Settings« и изберете»Private Browsing«. Со притискање на »OK« копчето, знакот»Private« ќе се појави десно од барот со наслов.
 • Opera
  Притиснете на логото на веб пребарувачот во горниот лев агол. Побарајте го »Tab and Windows« и изберете »New Private Window« или притиснете ја комбинацијата »Ctrl + Shift + N«.

Трајно бришење на колачиња

 • Mozilla Firefox
  Притиснете на »Firefox« (горе десно) обележување, изберете »Options« и притиснете на »Privacy«. Потоа, во »History« делот на прозорецот »Firefox Should:« изберете ја опцијата »Use Custom Settings for History« и проверете ја опцијата »Allow Sites to Set Cookies«. Ако е неопходно, можете да ја активирате и опцијата »Always use private browsing«. Можете да ги избришете веќе снимените колачиња со кликнување на »Firefox« (горе десно) обележувањето, и потоа изберете »Options« и притиснете на табот »Privacy«. Потоа, во »History« делот од прозорецот »Firefox Should:« изберете ја опцијата »Use Custom Settings for History«, »Show cookies» и потоа «Remove All Cookies«. За повеќе информации притиснете тука.
 • Google Chrome
  Притиснете на Chrome мени иконата, изберете »Settings«, притиснете на »Show Advanced Settings« на дното од страната и изберете »Content Settings« во »Privacy« регијата. Изберете »Block Cookies and Other Site Data« и притиснете на »Done« копчето. Можете да ги избришете веќе снимените колачиња со притискање на Chrome мени иконата и потоа избирање на »Settings«, притискање на »Show Advanced Settings« и под »Privacy» изберете Delete Browsing History«. За повеќе информации притиснете тука.
 • Internet Explorer
  За да ги исклучите колачињта, притиснете на »Tools« и изберете го »Privacy« табот. Потоа притиснете на »Advanced« копчето и проверете ја опцијата за оневозможување на авотматско менаџирање на колачиња и поставате ги двете вредности на »Block«. Потврдете со притискање на »OK« копчето. Можете да ги избришете веќе снимените колачиња со притискање на »Tools«, »Deleting« и потоа »Delete«. За повеќе информации притиснете тука.
 • Apple Safari
  Притиснете на »Safari« обележувањето, изберете »Preferences« и побарајте под »Privacy«. Под »Block cookies« активирајте ја оваа опција и потврдете ја со притискање на »OK« копчето. Да ги избришете веже снимените колачиња, притиснете на »Safari« обележувањето, изберете »Preferences« и побарајте »Privacy«. Потоа селектирајте ги сите Веб- страници и притиснете »Remove All«. За повеќе информации притиснете тука.
 • Opera
  Притиснете на логото на веб пребарувачот (горен лев агол). Побарајте »Settings« и изберете »Preferences«. Потоа побарајте под »Advanced« табот за »Cookies« и штиклирајте ја »Never accept cookies« опцијата. Потврдете со кликање на »OK« копчето. Да избришете веќе снимени колачиња, кликнете на логото на веб пребарувачот во горниот лев агол, побарајте под »Settings« и изберете »Preferences«. Потоа побарајте под »Advanced« табот за »Cookies« и потоа опцијата »Delete All Cookies«. За повеќе информации притиснете тука.

Пред да се одлучите трајно да ги избришете колачињата, не заборавајте дека веб колачињата се фајлови кои се складираат на вашиот компјутер преку веб страници со цел да се подобри вашето корисничко искуство, како и да се направи попријатно, побрзо и поконкретно.

Изберете cookie налогодувања: